Савет родитеља подржао смернице о употреби мобилних телефона у школи

На састанку Педагошког колегијума Основне школе „Рајак Павићевић“ Бајина Башта, одржаног 12.09.2017. и Савета родитеља Основне школе „Рајак Павићевић“ Бајина Башта, одржаног 14.09.2017, једногласно су подржане смернице о употреби мобилних телефона у школи.

Родитељи ће добити допис и потписом треба да потврде да су упознати са садржајем  , а ученици ће да врате потписан примерак одељенском старешини.

Садржај дописа је следећи:
1. Мобилни више није само телефон. То је прозор у виртуелни свет, озбиљан компјутер у џепном издању који може у секунди да постане опасна алатка за качење слика и видео-записа на друштвене мреже без сагласности снимљених актера.
2. Употреба мобилних телефона у школи за време часова је забрањена, а телефони морају бити искључени док настава траје.
3. Телефони се могу користити за време одмора, пре и после часова, наравно да је сликање или снимање себе, друге деце, наставника, наставе, „епизода” из школе и њеног дворишта строго забрањено.
4. Уколико ученик користи мобилни телефон на часу, наставник је дужан да му одузме уређај и преда директору или помоћнику директора школе.
5. Школа (разредни старешина) обавештава родитеље, а они морају лично доћи да преузму телефон.
6. Реално, ђацима није ускраћено много, само у школи немају прилику да нехотице или намерно некога повреде објављивањем информација, догађајима, ситуацијама које могу да повреде, понизе личност детета или човека.
Забрана коришћења мобилних телефона на часовима није новина, она је одавно прописана кровним Законом о основама система образовања и васпитања. Тај пропис налаже да је употреба мобилног, електронског уређаја или другог средства у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања – тежа повреда обавеза ученика за коју ђак може да одговара. Због тежих повреда обавеза ученика закон обавезује школу да води васпитно-дисциплински поступак о коме родитељи ученика морају бити обавештени. Укор директора и укор наставничког већа су могуће васпитно-дисциплинске мере за основце, а за средњошколце и искључење из школе може бити последица коришћења мобилног на часу.
У Бајиној Башти:19.09.2017 .                                                        Директор школе: Драган Ресимић

Напишите коментар

Направио Зоран Марић - Покреће ВордПрес