Наши а успешни

Велибор Бора Милутиновић (рођен 7. септембра 1944. у Бајиној Башти, Република Србија) је бивши фудбалер Бора, Партизана, ОФК Београда, Монака, Нице и југословенски фудбалски тренер.
Као играч, Милутиновић је играо за осам различитих клубова, три из Југославије и пет из иностранства. Најдуже је играо за ФК Бор и ОФК Београд а у жижу јавности је ушао као играч Партизана. За Партизан је играо у периоду од 1969. па до 1971. године. За време боравка у партизану је одиграо 210 утакмица (65 првенствених) и постигао је 122 гола (12 првенствених).
После Партизана Милутиновић одлази у Француску, тачније прво потписује за ФК Монако, где остаје једну сезону, а после игра за Ницу и Руан из Руана.Из Француске одлази у Швајцарску и игра за Винтертур из Винтертура. Одатле одлази за Мексико и потписује за мексички фудбалски тим Пумас УНАМ. То је био универзитетски тим који је временом прерастао у мексичког прволигаша. У овом клубу Милутиновић је звршио своју активну играчку каријеру и почео да се бави тренерским послом. Пумас му је био први тим који је водио као тренер.
Бора Милутиновић, иако сам није играо за репрезентацију, је успео да као тренер (тренирао је седам различитих националних тимова) води пет различитих фудбалских репрезентација (Мексико, Костарика, САД, Нигерија и Кина) на пет различитих светских првенстава (Мексико 1986., Италија 1990., САД 1994. и Кореја-Јапан 2002.). Са четири од пет репрезентација, Милутиновић је успео да преброди прву рунду такмичења светског првенства, то једино није успео са репрезентацијом Кине. Због ових успеха је у новинама добио надимак Чудотворац.

 

Светислав Басара, рођен 21. децембра 1953. у Бајиној Башти (Србија), аутор је више од двадесетак књижевних радова – романа, збирки приповетки и есеја. Био је ученик ОШ „Рајак Павићевић“ до 7. разреда ,а  дање школовање наставио је у Ужицу. Добитник је више српских награда за књижевност, а његов роман Фама о бициклистима (издавач Дерета, Београд, ) сматра се најбољим романом деценије.Роман Успон и пад Паркинсонове болести (издавач Дерета, Београд, ) му је донео НИН-ову наградуза најбољи роман објављен 2006. године.
Svetislav Basara; Knjizzevnik
Направио Зоран Марић - Покреће ВордПрес