Пројекти

„Школе за 21 век“-21st CENTURY SCHOOLS

У оквиру пројекта „Школе за 21 век“ у хотелу Метропол у Београду 28.1.2020, додељено је 17.500 микро:бит уређаја за 480 школа из Србије. Наша школа добила је бесповратно и без обавезе за противуслугу 50 микро: бит уређаја, чија је вредност 512,5 GBP.  Oви уређаји ће помоћи основцима да лакше савладају основе програмирања.

„Школа за 21. век“ је трогодишњи програм који финансира Влада Велике Британије преко Британског савета, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и Владе Србије.

На конференцији су говорили: Клер Сирс, директорка British Council-a у Србији, Шан Меклеод, британска амбасадорка у Србији, Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Ана Брнабић, премијерка Републике Србије, др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање, Катарина Алексић, руководилац Центра за образовну технологију, ЗВКОВ, Катарина Анђелковић, координаторка пројектних активности Фондације „Петља“, Далибор Тодоровић, наставник ИКТ-а и водитељ обука British Council-a и 480 позваних директора школа које су то добиле.

20200130_09385820200130_09391820200128_121301

АМРЕС у нашој школи

23.8.2019. у ОШ „Рајак Павићевић“ завршена је и пуштена у рад АМРЕС (академска мрежа Републике Србије). АМРЕС је врло квалитетна и функцонална интернет мрежа, која ће, бар у наредној деценији  бити у стању да одговори образовним потребама наше школе.

AMRES_(Serbia)_logo Amres 1

…АМРЕС инфраструктура обухвата научно-истраживачку и образовну рачунарску мрежу Републике Србије у функционалном и техничком смислу, спољне везе које је повезују са окружењем (Интернет, ГÉАНТ, остали провајдери итд.) и серверско-рачунарску инфраструктуру. На АМРЕС мрежу данас је повезано више од 2 000 образовних и научно-истраживачких институција, а приступ интернету и бројним другим сервисима остварује преко милион ученика, студената и истраживача. Може се слободно рећи да Академска мрежа Србије представља један од најзначајнијих ресурса научно-истраживачког и образовног рада и носилац је развоја информатичког друштва…

(извор Википедија)

Комплетан пројекат је реализован у сарадњи Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, а наша школа је једна од 500 у Србији која је овом приликом одабрана за реалзацију овог пројекта.

 

 

 Санација и адаптација зграде матичне школе

Резултат слика за влада републике србије786687e3-035d-45eb-87fb-68b74d44b5bb - Copy

О радовима детаљније на линку испод.

Санација и адаптација школе новембар 2017-јун 2018.

 

     08.03.2017.  33

FOND B92 покренуо је акцију под називом „Битка за знање“, чији ће фокус бити подстицање деце основношколског узраста да се баве занимањима будућности – роботиком, аутоматиком и програмирањем које види као главну платформу за развој младих јер су оне постале врло доступне – технолошке и финансијске улазне баријере су се изразито смањиле, а тактилност, изазовност и брзина резултата их чине изузетно атрактивнима као дидактички алат.

22FOND B92 донирао је за 80 основних школа у Србији, међу којима је и наша школа по 5 комада  mBot  робота, укупно 400 на којима ће вежбати око 3000 ученика и који су једноставни за склапање и програмирање. Наш наставник Јовановић Драган прошао је први круг обуке 08.03.2017. за самосталан рад са ученицима у овим областима важним за њихову и будућност наше земље.

 

44

 

Осим практичне обуке у програмирању, настојаћемо да наши ученици учествују у такмичарској лиги КОДиграње, која је део пројекта, а њен циљ је омогућавање широког укључивања роботике, аутоматике и програмирања у едукацију у основношколском узрасту, али је сврха Лиге је на првом месту едукацијска, а тек потом такмичарска.

 

 

14.06.2016. склопили смо уговор са извођачем „Будућност“ Д.О.О. Севојно и кренули су радови на реконструкцији ИО Пилица. Радови ће бити завршени до 01.09.2016, а ученици ће школску годину почети у школи која је реновирана ма следећи начин: Стара школа: – замењена комплетна дрвена спољашња столарија и постављена ПВЦ и алуминјумска столарија, замењена сва врата на учионицама, урађени винфлекс подови у учионицама, стављена термичка фасада, кулир сокле, урађени тротоари, постављени олуци и обојене учионице. Нова школа:замењена комплетна дрвена спољашња столарија и постављена ПВЦ и алуминјумска столарија, замењена сва врата на учионицама, урађени винфлекс подови у учионицама, обојене учионице и ходници.

                               io-pilica-copy

Пројекат финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја у износу од 5 милиона динара и општина Бајина Башта у износу од 975.000,00 динара. Укупна вредност радова са ПДВ-ом 5.821.068,84 динара.

 

25.12. 2015, наша школа придружила се еко-хуманитарној акцији: „Чепом до осмеха, то је без подсмеха, свима реци да помогне деци“.

Резултат слика за cepom do osmeha

04.12.2015. аплицирали код Фондације „Новак Ђоковић“ за намештај и учила.

Резултат слика за фондација Новак дјоковиц

06.10.2015. ученици наше школе учествовали у акцији прстеновања птица на Тари у сарадњи са друштвом за заштиту птица.

27.05.2015.Основна школа „Рајак Павићевић“ aплицирала код амбасаде Јапана за донацију у оквиру програма „POPOS“ Јапан.

Застава Јапана

20.05.2015.        Основна школа „Рајак Павићевић“ подржала je пројекат „FORCA“Udruženje građana FORCAвезан за организовање летње школе за 24 ученика из 6 школа. Неке од области које ће бити покривене током летње школе:

1. Шта је WordPress?
2. Због чега баш ова платформа?
3. Преузимање и инсталација на локални рачунар
4. Подешавање теме, додатака
5. Додавање материјала, садржаја
6. Заштита
7. Специјални додаци
8. Миграција са локалног рачунара на сервер/хостинг
9. Уређење, ажурирање
10. Базе података

 

20.05.2015. Oсновна школа „Рајак Павићевић“ подржала пројекат    “ Surfovanje je KUL kada sve radiš FUL“, предложеног од Удружења рудњаских домаћина из Рудна, Град Краљево.

Пројекат је предложен Министарству трговине, туризма и телекомуникација Република Србија (Сектор за информационо друштво) за финансирање по програму од јавног интереса у области развоја информационог друштва кроз тему: Унапређења безбедности грађана Републике Србије на Интернету(Безбедност деце на интернету).

ПРОЈЕКАТ „ Професионална оријентација на преласку у средњу школу“
Пројекат „ Професионална оријентација у Србији“ , спроводи Немачка организација за међународну сарадњу, ГИЗ у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије.
Основни циљ програма професионалне оријентације је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану одлуку о избору школе и занимања.
Програм професионалне оријентације је осмишљен на нивоу петофазног модела, који води младу особу до исправног избора занимања. Програм се заснива на позитивним искуствима његове примене у ширем региону, а припрема садржаја програма поверена је стручњацима из области образовања.
Настава за младе одвија се у виду радионица, на часовима одељенског старешине, које омогућавају да ученици кроз активно учешће изграде сазнања, вештине, способности и вредности потребне за остварење циљева професионалне оријентације.
У ОШ „ Рајак Павићевић“ овај пројекат спроводи се од 10.09.2012. године.

30 decembar maskenbal

ПРОЈЕКАТ „ БЕЗ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА“
Циљ пројекта „ Без дивљих депонија“ је смањење количине отпада за депоновање у Регионалном центру за управљање отпадом Дубоко и стварање услова за примарну селекцију отпада на територији општине Бајина Башта. Стварање одрживих навика грађана у односу на животну средину и комунални ред, едукацијом и јачањем одговорности појединца у процесу управљања отпадом, такође је један од циљева пројекта у који су се волонтерски укључили и ученици школе. Пројекат је успешно реализован 2014/2015. године.

13 oktobar pic_logo_sr

 

Пројекат парног грејања у ИО Пилица

У ИО ОШ „Рајак Павићевић“ у Пилици 14.10. 2013. урађено и пуштено у рад парно грејање у објекту тзв стара школа. Вредност пројекта 1.477.515,00 динара. 

Пројекат унапређења енергетске ефикасности 

На основу Јавног позива који је објавило Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије, ОШ „Рајак Павићевић“ узела је учешће и конкурисала за финансијску подршку.

Комплетна пројектна и конкурсна документација завршена је и предата 27.4.2012. уз Инвестициони програм санације енергетских губитака на објекту матичне школе.

Суштина овог пројекта односи се на тражење финансијске подршке Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије и локалне самоуправе, која се опредељује за  унапређење енергетске ефикасности објеката.

Овим пројектом предвидели смо замену дрвене столарије на школи и термо-изолацију зидова школе.

Очекивани ефекти: 1. Значајна уштеда финансијских средстава кроз смањење губитака енергије у грејној сезони,

2. Смањење прегрејаности просторија у пролећним, летњим и јесењим месецима, обзиром да школа нема систем за проветравање и хлађење,

3. Смањење буке, школа је обухваћена трима прометним улицама,

4. Допринос стратегији одрживог развоја,

5. Хуманизација простора у коме бораве наша деца, побољшавање осветљености учионица …

 

Пројекат одобрен, потписани уговори, спроведен отворени поступан јавне набавке велике вредности (вредност пројекта 13.043.000,00 динара) и почели радови 26.10.2013. Избрани понуђач је „DALKOM“doo Смедерево, који је изабран на тендеру са најнижом понуђеном ценом од 12.596.358,00 динара, надзорни орган Живко Николић, дипломирани грађевински инжењер, рок за завршетак радова 45 дана. Пројекат финасира Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине Републике Србије са 84,67% и Општина Бајина Башта са 15,33%.

 

                                               TIMSS 2011

У сарадњи са Институтом за педагошка истраживања под покровитељством Министарства просвете и науке и у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, наша школа узела је учешће у Међународном истраживању образовних постигнућа ученика у области математике и природних наука (TIMSS 2011) у четвртом разреду основне школе, које је реализовано у 50 образовних система широм света, а на узорку од 160 школа у Србији. Том приликом тестирани су ученици четвртог разреда у ИО Црвица.

Направио Зоран Марић - Покреће ВордПрес