МАЛА МАТУРА – шк.2017/2018.

Пробни завршни испит за ученике 8. разреда обавићемо у уторак 11.04. и среду 12.04.2017

Пробни завршни испит за ученике 8. разреда обавићемо у уторак 11.04. и среду 12.04.2017. по следећем распореду:

  • у уторак 11.04. 2017. од 1230 до 1430 ученици ће радити тест из математике и попуњавати упитник,
  • у среду 12.04.2017. од 1130 до 1330 ученици ће радити тест из српског језика и језичке културе, а након паузе од пола сата, од 1400 до 1600 ученици ће радити комбиновани тест.

Због одржавања пробног ЗИ часови у среду 12.04.2017.биће скраћени на 30 минута у матичној школи у Бајиној Башти у обе смене и у ИО Пилица.

Максимални број бодова за упис
Ипак, овогодишњи осмаци ће остати у истом бодовном систему, где ће на успех из основне школе добијати максималних 70 бодова, а сваки тест на завршном испиту носиће највише 10 бодова, па ће тако укупно завршни испит носити 30 бодова.
Како би се осмаци што боље припремили за полагање завршног испита припремљене су збирке за припрему мале матуре, а у току другог полугодишта, тачније 7. и 8. априла имаће и прилику да пробно полажу тестове који ће бити веома слични онима који их очекују на малој матури.

Бодови са такмичења
Међутим, оно што ће се ове године променити у односу на претходну јесте и поновно увођење бодова које ученици могу добити захваљујући успеху на такмичењима у току школске године. Тако ће ђаци моћи да остваре додатне бодове уколико су на државним или међународним такмичењима (која се налазе у календару такмичења) освојили неко од прва три места.

Новина је и да ће се рачунати бодови не само са верификованих такмичења која организују стручња друштва, већ и са оних која организује Центар за таленте.

Рачунање бодова за упис у средње школе
Оно што остаје исто везано за бодове јесте доња граница која ће бити потребна за упис у четворогодишње средње школе, што ће и ове године бити 50.

 

КОРИСНИ ЛИНКОВИ :  

http://srednjeskole.edukacija.rs/

http://upis.mpn.gov.rs/

http://www.mala-matura.com/              

http://ucislobodno.com

Завршни испит у основном образовању

Бодовање завршног испита и општег успеха

 

(Правилник о изменама и допунама правилника о упису ученика у средњу школу, („Службени гласник РС“, број 37/15)):

Успех на завршном испиту исказује се бројем бодова освојених на тесту из српског, односно матерњег језика, математике и на комбинованом тесту из природних и друштвених наука (биологија, географија, историја, физика и хемија).

На основу успеха на завршном испиту кандидат може да освоји највише 30 бодова, односно највише по 10 бодова на тесту из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованог теста.

Општи успех од VI до VIII разреда основне школе исказује се бројем бодова тако што се општи успех, остварен на крају VI разреда заокружен на две децимале помножи бројем четири (4), а општи успех остварен на крају VII и VIII разреда основне школе, заокружен на две децимале, помножи бројем пет (5).

На основу општег успеха кандидат може да оствари највише 70 бодова.

 

У продаји збирке за малу матуру

У сусрет малој матури од данас су у продаји збирке задатака из српског, односно матерњег језика и математике као и збирка са задацима из биологије, географије, историје, физике и хемије.За три збирке родитељи ће укупно морати да плате 670 динара.

Збирка из математике је 190 динара, из српског језика 300 и збирка за комбиновани тест 180 динара.

 

Направио Зоран Марић - Покреће ВордПрес