Проба мале матуре крајем априла, промењен начин бодовања

БЕОГРАД – За ђаке осмог разреда ове године ће на завршном испиту бити промењен систем бодовања, јер ће сва три теста носити 30 поена уместо 40, а за сада се не зна да ли ће тестови, ради веће безбедности, носити ознаку „интерно”.

Коначан календар полагања мале матуре још није усвојен, али ће као и до сада бити у јуну и ђаци ће изаћи на тест из српског (матерњег) језика, математике и на комбиновани тест од пет предмета.

Пре тога имаће „генералну пробу” мале матуре, која је заказана за 24. и 25. април.

Термини одржавања пробног испита усклађени су са календаром такмичења, рекао је Танјугу помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић и истакао да ће о целом процесу бринути новоформирана Јединица за спровођење завршног испита.

Нов начин бодовања, по 10 поена за сваки тест, значи да ће успех на матуре носити највише 30 поена, а успех током школовања максималних 70 поена и ово решење је, како каже Антонијевић, најправедније за ученике.

Прошле године су тест из српског (матерњег) језика и математике носили по 16 бодова, а комбиновани тест осам поена. За успех у школи могло се добити највише 60 бодова.

Нови концепт бодовања, међутим, наишао је на критике дела јавности јер, како је образложено, мање уважава знање на испиту него оцене из школе где су критеријуми такви да сваке године расте број вуковаца.

Помоћница министра просвете Зорана Лужанин раније је објаснила да новим системом бодовања нису желели да повећају учешће завршног испита да се не би догодило да ученици занемаре градиво и почну да се спремају само за тест.

„Такође, нисмо желели да на тај начин омаловажимо оцену наставника, иако смо свесни да су критеријуми у школама благи и да се сваке године повећава број вуковаца”, рекла је раније Лужанин.

Она је навела да ће Министарство радити на подизању објективности оцењивања и учинити све да заштити наставнике од родитеља који би желели да утичу на оцену.

Говорећи о безбедносним процедурама за завршни испит, Антонијевић процењује да ће ове године мала матура протећи у бољим околностима, са мање тензија.

Тест треба да постане једна нормална активност без притисака, рекао је он и истакао да још није донета одлука хоће ли и ове године питања на малој матури носити ознаку „интерно”.

„Ми никад не можемо да искључимо неодговорне појединце у систему који могу злоупотребити процедуру, али се надамо да до тога неће доћи. Учинићемо све да као и прошле године све протекне у реду”, рекао је Антонијевић.

Све послове у вези са организацијом, припремом и техничким детаљима обављаће Јединица за спровођење завршног испита.

На тесту се осим знања из српског (матерњег) језика и математике проверавају постигнућа ученика још из пет предмета – биологије, географије, историје, физике и хемије.

Сви задаци су непознати, а ђаци већ од понедељка могу да купе збирке за припрему мале матуре, по цени од 600 динара.

Танјуг

Напишите коментар

Направио Зоран Марић - Покреће ВордПрес